За втора поредна година две от най-старите арт събития в

...
 За втора поредна година две от най-старите арт събития в
Коментари Харесай

Д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония

 

За втора поредна година две от най-старите арт събития в Северна Македония “Мал Битолски Монмартр ” и Детски живописен конкурс и галерия “Битоля ”, които са и две от най-мащабните в света, станаха факт, с помощта на България в лицето на филантропа доктор Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

 

След като през 2023 година за пръв път от 42 години македонската страна не обезпечи реализирането на двата международни състезанието за млади художници, уредниците бяха изправени пред невиждания проблем по какъв начин да не прекъсват традицията и да съумеят да провеждат събитията. 

 

След дълго блуждаене из комплицирания лабиринт от политически и партийни пристрастености, напън и прекъсване на поддръжка от държавни институции и министерства без пояснение, през 2023 година доктор Врабевски подари 18 000 евро за провеждането на двата огромни международни състезанието.

 

Ситуацията през 2024 година не бе по-различна и макар че двата състезанието за международно изкуство тази година имат рекорден брой участници, финансирането още веднъж бе нищожно. По тази причина доктор Врабевски усили помощта към уредниците от Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий ” и за провеждането на тазгодишните събития Фондация Българска Памет подари 25 000 евро, трансформирайки се в най-големия донор за реализирането на двата влиятелни детски арт състезанието.

 

Събитието бе публично намерено нощес в град Битоля в наличието на кмета на град Битоля, както и посланици и консули в страната.

От сцената Славчо Неделковски, уредник на събитието и ръководител на Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий ” изрази благодарността си към доктор Врабевски. 

 

“Благодарни сме, че има хора като него, които влагат в младите и работят за единение и единодушие. Без доктор Врабевски нямаше да бъдем тук довечера ”, показа Неделковски.

 

Поради невъзможността да участва персонално на откриването, доктор Врабевски насочи особено видео обръщение към уредниците и всички присъстващите:

 

“Правя го, с цел да извърша със наличие думи като европейска взаимност, трансгранично съдействие и унищожаване езика на омразата. Търся способи да градим стопански мостове дружно. Правя много за децата на България от близо две десетилетия, а децата от районен съд Македония са наши братя и сестри. Чувствам приятното обвързване да влагам в тях, както върша за децата от България ”.

 

Тази година в влиятелния конкурс вземат участие над 100 младежи от 20 страни. Те ще прекарат седем дни в Битола, изпълнени с креативен задачи и задания. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР